20 Haziran 2016 Pazartesi

İçiyle Dışıyla Vücudunuz


Yediklerimize neler olduğu, duyularımızın nasıl çalıştığı ve bebeklerin nasıl oluştuğu anlatılıyor kitabımızda. + 3 yaş yazıyor ancak biz 5,5 yaşındayız ve hala favori kitaplarımızdan. Oldukça kalın bir kitap, Zeynep uykuyu geciktirmek için uyku öncesi seçiyor bu kitabı, hatta okuması uzun sürüp yatış süresini çok uzattığı için “kabus kitap” diyorlar babası ile birlikteJ “bitmek bilmeyen kabus kitap”J




“Yediklerinize neler olur?” bölümünde neden yemek yediğimiz, neler yemeliyiz, yediğimiz lezzetli mi değil mi dilimizle nasıl anlıyoruz, yemeğimizi ağzımıza aldığımızda neler oluyor, midemizin içinde neler oluyor, sindirim nasıl oluyor ve yolculuğun sonunda ne var anlatılıyor. Oldukça eğlenceli resimlerle desteklenmiş. Genelde Zeynep babası ile okuyor bu kitabı, gülme sesleri bize geliyor.

Alttaki resimden anlaşıldığı gibi, örneğin tuvaletin kapısını çizmişler kapağı açınca içeride tuvaletteki çocuk görüntüsü, "biz kapatalım hemen kapıyı biri tuvaletteyken içeri girilmez" diyoruz ve hızlıca okuyup kapakçığı kapatıyoruz. Her sayfada var bu kapakçıklar ve arkadaki resi daha detaylı neler olduğuna dair. Bir de her bölüm sonunda okumayı bilen çocuklara yönelik sorular ve puanlandırma var. Doğru cevap sayısına göre de yorumlar var; 0-2 doğru cevap: Konu hakkında pek bir bilginiz yok . Kitabı okuduğunuza emin misiniz? gibi eğlenceli yorumlar.




“Duyularınız nasıl çalışır?” bölümünde nasıl görür, duyar, koku alır, tat alırız anlatılıyor.



 “Bebekler nasıl olur?” bölümünde de bir bebeğin oluşumu, anne karnındaki yaşamı ve yeni doğmuş bebek anlatılıyor.




Harika bir kitap, yemek yemeye teşvik eden, tuvalet eğitimi konusunda faydalı olan, “bebek nasıl olur” sorusuna da eğlenceli resimlerle yanıt verilebilen “ kabus kitabımızJ”.

Zeyno’nun kitabımızdan öğrendiği, kitap ile ilgili yazmamı istedikleri:

“ Bu babamın kabus kitabı.”

“Ben bu kitaptan çoook şey öğrendim.”

“Yiyecekleri yıkamadan yememeliyiz, bazı yiyecekleri de pişirmeden yememeliyiz.”

“Çok yemek yersek kusarız.”

“Karnımızın içi guruldar.”





Yazan: Alastair Smith ve Judy Tatchell
Resimleyen: Maria Wheatley
Çeviri: Yasemin Tanbi

TÜBİTAK POPÜLER BİLİM KİTAPLARI

17 Haziran 2016 Cuma

Komşu Teyze


İnsanın yüzüne baktığında içini görebilen, araştırmacı meraklı, derviş sabırlı, güçlü kolları, becerikli elleri, sihirli sözleri, keskin kulakları olan 91 yaşındaki komşu Perihan teyze ile tatlı bir çocuğun iletişimi anlatılmış kitabımızda. Resimler çok eğlenceli. 

Perihan teyze yaşı nedeniyle genelde halsiz. Ancak komşu çocukla güzel vakit geçiriyor yatağında da olsa evinde oturarak da olsa eğlenceli faaliyetler üretebiliyorlar.

Biz bu kitabımızla birlikte yaşlılıktan konuştuk Zeynep ile birlikte.

“Neden yaşlanıyoruz? “

Bize güzel fırsatlar verdi kitabımız, aklımıza gelmeyen konuları konuşmamızı sağladı. Sonunda biraz hüzünlendik. Hayatta hüzün de var. Umarım çok az hüzün, bol bol kahkaha olsun hayatımızda.

Kitabımızın bir katkısı daha oldu Deniz Çiçek kitaba heyecanlandıkça komando ilerleyişini ilerletti, hızlı hızlı mesafe katediyor artık,       pıtı pıtı pıtı :)




Yazar: Heinz Janisch
Resimleyen: Helga Bansch
Çeviren: Dürrin Tunç
Yaş grubu: 3-8 yaş

Yapı Kredi Yayınları

12 Haziran 2016 Pazar

Kütüphanedeki Aslan



Kütüphaneye gelen aslan ile birlikte kütüphanede nasıl davranmamız gerektiğini öğrendik. Biz ders ile ilgili araştırmalarımızı kütüphanelerde yapardık ansiklopedilerden. Şimdi internetten güvenilir kaynaklardan erişilebiliyor istenen bilgilere. Okullarda hikaye, roman okuyabileceği kütüphaneler olur da kızım da küçük de olsa kitaplarla dolu bir yerin kokusunu alır diye umut ediyorum.



Kitabımızda o koskocaman, kükreyince her yeri inleten aslan kitap listelerini kokluyor, yelesi ile kitapların tozlarını alıyor, okuma köşesinde sessizce okunan kitabı dinliyor. Kütüphanede yapabileceği işleri yapıyor, herkese yardımcı oluyor. Çok şaşırtıcı yırtıcı bir hayvanın bu kadar uysal ve yardımsever oluşu.

Kuralcı yönetici kaza geçirdiğinde ona yardımcı olan yine aslan, yalnız ona yardım edebilmek için sessiz olma kuralını bozuyor.

“Kuralları çiğnemek için bazen geçerli sebeplerimiz vardır. Kütüphanede bile…”                                     (kitaptan alıntı)

Bu cümleyi Zeynep’e okuduğumda çok hoşuma gitti, kızımın da yaşamında “kurallar böyle” dediğinde birileri sorgulamadan kabullensin istemem. Bulunduğu durumu, kişileri, zamanı sorgulasın, değerlendirsin isterim. Onun için iyi oldu bu cümle. Harika bir kitap.



Yazar: Michelle Knudsen
Resimleyen: Kevin Hawkes
Türkçeleştiren: Ekin Gökovalı
Düzelti: Perçem U. Yıldızbaş
Yaş grubu: 3- 6 yaş

UÇANBALIK, Tudem Yayın Grubu

10 Haziran 2016 Cuma

İpek Yeni Şeyler Üretiyor


Aslında hikaye İpek için çizgi film seyretmek ve elektronik cihazlardan gün boyu uzak kalarak sadece hayal gücü ile günü geçirebileceğini babasının söylemesi ile başlıyor. İpek öykü kitaplarını yazmayı çok seven arkadaşı Onur için öykülerini koyup taşıyabileceği bir çanta dikmeye karar veriyor. Arkadaşları Onur için kendileri el emeği ile hediyeler hazırlıyorlar. Hediyelerin hepsi hayal gücü ile başlayıp, “nasıl yapabilirim?” ile devam edip parlak fikirleri işleyerek oluşuyor.


Mert büyüdüğünde mühendis, mimar, duvar ustası ya da gemi yapımcısı olmak istiyor. Onur için tekne yapmaya karar verdi. Topladığı dalları aynı boyda kesip ip ile birbirlerine bağladı ve Onur için hediye teknesi hazır:)

Onur tüm arkadaşlarının ele ele birlikte çalıştığı için doğum gününün bu kadar güzel olduğunu biliyordu ve yaptıkları için herkese teşekkür etti.



Kitap bize el emeğimizle yaptığımız hediyelerin çok kıymetli olduğunu öğretti. Hayal ettiğimiz şeyleri evdeki malzemelerle, geri dönüştürebileceğimiz eşyalarla yapabileceğimizi gösterdi. Kitaptaki resimlerden birinde baba yemek pişiriyor. Bu bilinçaltına gönderilen güzel bir mesaj bence. Zeynep de ben de "Kendine Güven " serisinden olan kitabımızı çok sevdik.




Yazar: Nuria Roca- Carol Isern
Resimleyen: Rosa M. Curto
Yaş grubu: 5 yaş +

TÜBİTAK POPÜLER BİLİM KİTAPLARI

8 Haziran 2016 Çarşamba

Çocuk Şarkıları






Çoook eğlenerek dinlediğimiz, eşlik ettiğimiz bir grup keşfettik "şubadap", müthiş çocuk şarkıları var. Çok komik, çok eğlenceli, çok öğretici.


Favori şarkımız "Gökyüzü Kimin?" Şarkıda öyle güzel söylemişler ki:
Eğeeerr birileri doğamızı çalmak isterse
Birileri ağaçları kesmek isterse
Duuurr hepsi bizim
Duuurr hepsi bizim...









"Çekirdeksiz Domates" de en eğlenerek söylediğimiz şarkı:)

  İyi eğlenceler herkeske:)))

1 Haziran 2016 Çarşamba

Yürüyen Çınar


“Yürüyen Köşk” olduğunu öğrendik biz “Yürüyen Çınar” kitabımızdan. Kitapta Yalova’da bulunan Atatürk’ün köşkü ve köşkün yanındaki ünlü çınardan bahsediliyor. Biz de Zeynep ile beraber internetten bulduk yürüyen köşkü ve fotoğraflarına da baktık, “köşk yürür mü hiç?” diye şaşırıp sorarken, nasıl yürüdüğünü ve en önemlisi neden yürüdüğünü de öğrendik, fotoğraflarla da hafızamıza kaydettik. Demek ki “nasıl olur, olmaz ki” dediğimiz şeyler olabilirmiş. Şöyle ki:

Atatürk 1930 yılında bir gün köşke gittiğinde, orada çalışanlar yandaki çınar ağacının dalının köşkün çatısına vurduğunu, çatı ve duvara zarar verdiğini söyleyerek, çınarın köşke doğru uzanan dalını kesmek için izin istediler. Atatürk ise çınar ağacının dalının kesilmesi yerine, binanın tramvay rayları üzerinde biraz ileriye alınmasını istedi.
Bu görev İstanbul Belediyesi’ne verildi. Önce, bina çevresindeki toprak büyük bir dikkatle kazılarak, temel seviyesine inildi. İstanbul’dan getirilen tramvay rayları, binanın temeline yerleştirildi. Detaylı çalışmalar sonucunda bina temelin altına sokulan raylar üzerine oturtuldu.




Belediye Fen İşleri, 7 Ağustos 1930 Perşembe günü Yalova’ya bir gezi düzenledi. Bu geziye İstanbul’da bulunan bütün mimarlar ve mühendisler davet edildi. Köşkün yürütme çalışması, olasılıkla Atatürk’ün isteği ile, mühendislerin önünde yapılacaktı.
8-10 Ağustos 1930 tarihlerinde köşkün yürütme işlemi iki aşamalı olarak yapıldı. Köşk 4.80 metre civarında doğuya kaydırıldı, çınar ağacının dalı da kesilmekten kurtuldu.






“Yürüyen Çınar” da derin mesajlar vermiş biz yetişkinlere. Çınar dağın eteklerine tırmanırken sadece çocuklar onu takip ediyor yol boyunca, yetişkinler arabanın çıkamadığı yerlere araçlarını bırakamadıkları için gitmiyorlar çınarın ardından.
Düşünerek, öğrenerek okuduğumuz, öğrendikçe şaşırdığımız, ağaçlar üzerine ne kadar kıymetli olduklarına dair bir kez daha düşündüğümüz, doğa için neler yapabiliriz diye konuşmamıza fırsat veren çok kıymetli bir kitap.


Yazan: Simla Sunay
Resimleyen: Sadi Güran
Yaş grubu: 5-12 yaş

Remzi Kitabevi