5 Şubat 2016 Cuma

Ne Yapsak da TEHLİKEDEKİ TÜRLERİ KORUSAK?

 

Ginkgo isimli panda soyu tükenmekte olan bitki ve hayvanlardan bahsediyor kitapta. “Ginkgo” ismi de soyu tükenmekte olan mabet ağacının ingilizce isminden geliyor. Mabet ağacı, wollemi çamı, çobanpüskülü (çam ağaçlarını süslemek için kullanılan kırmızı meyveli bitki), palyaço kurbağa, Avrupa kunduzu, üç parmaklı cüce tembel hayvan, dağ gorilleri, gergedan (avcılar boynuzunun peşinde), Sibirya kaplanları (avcılar kürklerinin peşinde), İber vaşağı, testere balığı, Akdeniz foku; bilim insanı ve doğaseverlerin çalışmaları olmasaydı bütün bu türler çoktan yok olmuştu diye anlatıyor Ginkgo bize.

Biz beş yaşındaki kızım Zeynep ile kitabı okurken internetten görsellerde kitaptaki yok olmak üzere olan canlılara baktık. İzmir’de Bornova Büyük parkın karşısında 7-8 tane mabet ağacı olduğunu öğrendik (henüz gidemedik ancak mutlaka gideceğiz görmeye). Kitaptaki resimlerle karşılaştırdık, değişik ve eğlenceli oldu. “Anne baaak aynısını çizmişler” diye gösterdi kitaptan.

Kitabın bize bir önerisi de var, ormana veya kıra gittiğimizde yanımızda poşet bulundurup gördüğümüz çöpleri toplayarak doğanın varlığına katkı sağlayabileceğimiz anlatılmış. Harika bir kitap.

                                                   Yazan: Joseph Palau - Rosa M. Curto
Çeviri: Şermin Korkusuz
Yaş grubu: 6 yaş +

                                           TÜBİTAK POPÜLER BİLİM KİTAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder