18 Mart 2016 Cuma

Çöp Yığını

Doğal kaynaklarımızın korunması ve bu konuların önemi üzerinde duran, çevre duyarlılığı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanmış “Doğayı Koru” serisinden bir kitap.

Çöp yığınını aslında bir hazine olarak gören ve çocukların bu hazineyi anlamasını sağlayan bir hikaye. Kirliliğin nedenleri olan evler, okullar, ofisler, tarım ilaçları, inşaatlar, endüstriyel atıkları anlatmış. Kirliliğin insanlar üzerine olan etkisini anlatmış. Hastalıklara, hava kirliliğine ve ekonomiye olan kötü etkisinden bahsetmiş. 

Çöpleri kontrol altına almanın üç ana kuralı var bize öğrettiği;

 1- AZALTMAK
(iş yerlerinde plastik bardak yerine kişisel cam bardak kullanmak, doğum günlerinde ve aile yemeklerinde yeteri kadar yemek yapmak, tek kullanımlık malzeme almaktan kaçınmak vb.)

2- YENİDEN KULLANMAK
(poşet yerine cam koruyucuları defalarca kullanmak, tamir edilebilecek elektronik aletleri tekrar kullanmak, yenisini almaktan kaçınmak, eski kıyafet ve oyuncaklarımızı ihtiyacı olanlarla paylaşmak vb.)

3-  GERİ DÖNÜŞÜM
( yazmak için kağıtların iki yüzünü de kullanmak,evde tüketilen meyve ve sebze atıklarını bitkiler için gübre olarak kullanmak vb.)

Kağıt-Plastik-Cam-Metal ayrımının olduğu “Geri dönüşüm kutuları”nın aktif kullanılmasının önemi de anlatılmış. Bize hem güzel bilgiler öğretti hem de güzel önerilerde bulundu. Zeynep hemen odasındaki atıkları ayrıştırmaya başladı. Umarım belediyeler bu konudaki çalışmalarını artırır ve “çöp dünya” olmayız.


Yazan: Harpreet Kaur
Çeviri: Kamer Oğur
Yaş grubu: Belirtilmemiş ( bence 5 yaş +)

Dört Göz Yayınları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder