21 Mart 2017 Salı

Üç Valiz İki Sandık (Öykü ve Tiyatro Oyunu)


Bir sandık odasında bir araya gelmiş üç valiz ve iki sandık nasıl başladığını bilmediğimiz bir konuşma içindeler. Biz çok fermuarlı, tekerlekli kırmızı valizin kendini övdüğü kısımda dahil oluyoruz öyküye. Kırmızı valiz uçaklara binmesi ve uluslararası yolculuklar yapması ile övünüyor. Londra, Viyana, Roma yolculuklarının anısı etiketler hala üzerinde duruyor.

Kırmızı valizin kendisini bu kadar övmesine dayanamayan yaşlı tahta bavul da kendi hikayesiyle övünüyor. Bu defa da meşin bavul konuya dahil olup 1950’li yıllardaki Paris gezisinden ve bütün Avrupa’yı nasıl dolaştığından bahsediyor.

“Başka ülkelere yolculuk yapmak üstünlük mü sağlarmış” diyerek söze başlayan tahta sandık “Ben hayat taşıdım, hayat!” diyerek kendini övme yarışında olanların muhabbetine son noktayı koyar. Mübadeleden bahseder…

Tahta sandığın dediği gibi,  kendini başkalarından küçük de büyük de görmemek gerekir, kendi değerinin ve her insanın kendine özgü değerinin olduğunun farkında olmak gerekir.

Biz (Zeynep) mübadelenin ne demek olduğunu, Lozan antlaşması ile yaşanan nüfus değişimini bu güzel kitabımızdan öğrendik.Yaptıkları ile, gezdikleri ile övünmenin hoş olmayan bir şey olduğunu öğrendik.

Okumayı öğrendiğinde kendisinin de keyifle okuyacağını düşündüğüm bir kitap.

Kitabımız aynı zamanda beş çocuk ile sahneleyebileceğiniz bir tiyatro oyunu. Kitabın ikinci yarısında öykü tiyatro oyunu olarak yazılmış. Sınıf öğretmeni olanlar kitabı bu şekilde de değerlendirebilirler. Sevgiler.


 
Yazan: Feyza Hepçilingirler
Resimleyen: Yusuf Tansu Özel
Yaş grubu: 7 yaş +
KIRMIZIKEDİ ÇOCUK YAYINEVİ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder