13 Kasım 2016 Pazar

GENÇ PALEONTOLOĞUN EL KİTABI



Kitapta ilk ilgimizi çeken üç boyutlu çocukların birleştirmesi için tasarlanmış olan dinozor iskeletleriydi. İskeletleri birleştirme işini babasıyla birlikte yaptılar. Zeynep altı yaşında, ona göre biraz karmaşık tek başına birleştirmek. Paleontolog adayı oldukları için iki sayfada iki dinozorun iskelet parçaları karışık yerleştirilmiş, hangi parça hangi dinozorun ve nasıl birleştirilmeli konularında babasından yardım alarak birlikte yaptılar. Bu arada iskeleti oluşturmadan önce  "Çalışma Yöntemi!" sayfası rehberlik ediyor ve aynı zamanda çocukları planlı çalışmaya yönlendiriyor.

Bilimsel temellere dayalı kitabın yazarı Jonathan Tennant bir paleontolog. Dinozorlarla ilgili bilgilerin yanı sıra paleontologların nasıl yaşadığını, çalıştığını ve kazılarda neler yaptığını da anlatmış.
“Bir dinozorun tam bir iskeletini oluşturmak, elinde bir resim olmadan 3-Boyutlu yapboz yapmaya benzer” diyerek tanımlamış işini.

Çizerlerden Viladimir Nikolov da tarih öncesi çalışmalarında uzmanlaşmış bir ressam ve sanırım içindeki paleontolog olmak isteyen çocuğun hayallerinin peşinden giderek Bulgaristan Sofya Üniversitesi’nde Paleontoloji Bölümünde okumaktadır.

“Büyünce ne olmak istersin?” sorusuna “ressam ya da fosil bilimci olmak istiyorum” diyen kızım için harika bir kitap oldu. Yazar ve çizer hakkında yazdığım bilgileri özellikle ona da okudum. 

“Hem paleontolog hem ressam hem yazar olunabilirmiş…”




 Yaş grubu: 7-12
Yazar: Jonathan Tennant
Resimleyen: Viladimir Nikolov
Kağıt mühendisliği: Charlie Simpson
Çeviren: Sevgi Atlıhan
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

2 yorum:

  1. merhabalar

    kitabın arka tarafında bulunan iskelet maketleri maalesef resimlerde gösterildiği gibi ayakta durmuyor. kağıt kalınlığından sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sizinle aynı fikirdeyim ancak buna rağmen yapması çok eğlenceliydi bizim için:)

      Sil