7 Şubat 2017 Salı

Kaybolan Renkler


Bir yaşam alanı düşünün ki her yer gri, hem de öyle bir gri ki diğer renkleri ayırt etmek hayli zor. İnsanlar da alışmış bu griliğe, kimilerine zor gelmiş griliğin nedenini araştırmak kimileri ise çok meşgulmüş vakit bulamamış “neden her yer gri?” sorusunun yanıtını araştırmaya…

Ancak yağmurlu günlerde herkes renkleri gök kuşağında görebiliyormuş. Aydın ailesinin çocukları düşünmüşler “bulutlarda renk olduğuna göre yerde de renkler vardır” diye mantıklı bir çıkarımda bulunmuşlar. Büyük bir merak içinde haritalarda renklerin yerini aramaya başlamışlar.

Tüm renkleri içeren beyazı bulmuşlar kuzeyde; yeşilin her tonunu bulmuşlar tropikal iklimde; turuncuları, kırmızıları, bordoları bulmuşlar volkanik bölgelerde; maviyi bulmuşlar göklerde ve denizlerde; sarı ve kahverengi tonlarıyla tanışmışlar çöllerde…
Yorulmuşlar, çok yorulmuşlar fakat evlerine geldiklerinde her yer yine gri, hatta kendileri hala gri renkteymiş. Arayıştan vazgeçmemeleri gerektiğini düşünerek kitaplıktaki kitapları dikkatlice incelemeye başlamışlar. Kitaplar açılıp okundukça çevre ve hatta kendileri de renklenmeye başlamış. Aydın ailesinin yaşadığı evin muhteşem renkleri geri gelmiş. Komşular da onları örnek alıp okumaya başlamış. Herkes kitap, gazete okur olmuş. Renkler de tüm güzelliği ile şehre yayılmış…

Okumak, anlamak ne kadar önemli ve kıymetli.

Değerini bilmek lazım kitapların…

Vakit ayırmak lazım…



Kitabımız “Çocuk Hakları Bildirisi” ni de sunuyor bize on ilkeden oluşan.
“Kaybolan Renkler” yedinci ilkeyi konu almış, şöyle der yedinci ilke:

“Çocuğun en azından temel eğitim aşamasında parasız zorunlu eğitim almaya hakkı vardır. Çocuğa, genel kültürünü arttıracak, fırsat eşitliği temelinde yeteneklerini, bağımsız karar alma gücünü, ahlaki ve toplumsal sorumluluk duygusunu geliştirecek ve topluma yararlı bir birey haline gelmesini sağlayacak bir eğitim verilir.

Çocuğun eğitiminden ve ona rehberlik etmekten sorumlu olanlar için yol gösterici ilke, çocuğun menfaatidir. Bu sorumluluk en başta çocuğun anne babasına aittir.

Çocuğa, eğitimiyle aynı amaçlara yönelik olması gereken oyun ve eğlence için her türlü olanak sağlanır; toplum ve resmi makamlar çocuğun bu hakkı kullanmasını sağlamak yönünde çaba sarf edecektir.”

Çocuk hakları serisinde diğer kitapları edinip incelemek için oldukça heyecanlıyız.

Kitabımızdan ben de kızım da harika duygular edindik. Çocukların sadece çocuk olmalarından kaynaklanan hakları var ve biz yetişkinler bu hakları öğrenmeliyiz, çocuklarımızın, tüm yetişkinlerin öğrenmesi için çaba sarf etmeliyiz ve en önemlisi tabiki çocuk haklarının tüm çocuklar için uygulanması yönünde elimizden geleni yapmalıyız.


Yazan: Aleix Cabrera
Resimleyen: Rosa M. Curto
Çeviri: Adem Uludağ
Yaş grubu: 5 yaş +

TÜBİTAK POPÜLER BİLİM KİTAPLARI



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder