2 Mayıs 2017 Salı

GEZGİN BEZGİN


İstanbul’un Avrupa yakasında yaşayan salyangoz Gezgin Bezgin bir gün İhtiyar kaplumbağanın anlattığı  “kuleye kapatılan kızın hikayesi” ni dinlerken hikayenin sonunu beklemeden yolunun uzun olduğunu ve kendi hızını düşünerek kuleye kapatılan kıza yardım etmek için hemen yola koyulur. Çantasını hazırlamaya başlar sadece en gerekli eşyalarını yanına almaya karar verir; su, sandviç, battaniye, dürbün, iş makineleri ansiklopedisi (mola verdiğinde okuması için çok gerekliJ),defter ve kalem.

Hikayede bahsi geçen kule “kız kulesi” idi. Kitaplıktan aldığı içinde farklı bilgiler olan bir kitaptan kız kulesini buldu. İstanbul, Üsküdar’da, Anadolu yakasında.

Gezgin Bezgin Kız Kulaesi’ne giden yolculuğunda bize kısaca İstanbul’u tanıtıyor. Sultanahmet Meydanı’nı anlatıyor. Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı, Topkapı Sarayı’nı tanıtıyor. Topkapı Sarayı’nın gül bahçesi olarak yapılmış Gülhane Parkı’ndan bahsediyor. 100 yılı aşkın bir süre önce yapılmış olan Sirkeci Garı… Hezarfen Ahmet Çelebi isimli bilginin kendi yaptığı kanatlarla uçmayı başardığı Galata Kulesi…

Gezgin Bezgin Kız Kulesi’ne geldiğinde yardım etmeyi düşündüğü kızın yüzlerce yıldır anlatılan ve herkesin bildiği bir masalın kahramanı olduğunu öğrenir. Hikayenin sonunu dinlemeliydim diye düşünür. Bu arada bize Kız Kulesi ile ilgili tarihi bilgiler vermekten geri kalmaz.

Hayalleri harekete geçiren, eğlenceli, esprili, komik, öğretici, merak uyandırıcı, içinde farklı bilgiler barındıran harika bir kitap. Kitabı her okuduktan sonra benim de sırt çantamı hazırlayıp keşfe çıkasım, bol bol gezesim geliyor. Biz geçen yıl kitap fuarından kuzenimize hediye etmek için almıştık bu güzel kitabımızı, bu yıl ki fuardan da kendimiz için aldık, ilkokula hazırlıkJ Seneye de alırız yine arkadaşlarımıza hediye etmek içinJ




Yazan: Gönül Simpson
Resimleyen: Rıza Türker
Yaş grubu: 7 yaş +

Yeşil Dinozor Yayınevi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder