23 Aralık 2016 Cuma

Çocuk Olmaya Hakkım Var


Çocuklarımızın hakları var. Çocuk olmalarından kaynaklanan hakları. Bu hakları onlara öğretmeliyiz ve tabi biz de buna uygun davranmalıyız. Kitabı okudukça bir çok konu geldi aklıma, kitapta anlatılan çocuk haklarının bir kısmını içimden geçenlerle birlikte paylaşmak istedim.

Adımın , soyadımın, bana “gülümseyen” bir ailemin, evimin olacağı bir ülkede yaşamaya hakkım var (evet gülümseyen, nazik, saygılı, sevgi dolu, ilgili bir aileye sahip olma hakkı var).

Kuşların, uçakların, gelincik tohumlarının nasıl uçtuğunu öğrenmek üzere “ para ödemeden” okula gitmeye hakkım var (kesinlikle herkesin bilmesi gereken bir hak).




Şiddetin hiçbir şekline maruz kalmama, çocukluğumu hiç kimse istismar etmeden yaşama hakkına sahibim ( en hassas olduğum konu, evet anne baba dahi olsa kimsenin çocuklara bağırmaya, koca cüsseleriyle onları korkutmaya hakkı yok).

Gökyüzünün mavisi, buzulların beyazı gibi tertemiz havayı solumak benim hakkım ( evet, doğamızı korumak, çocuklara tertemiz bırakmak da bizim görevimiz).

Oyun oynamaya, hayal kurmaya, yüzümü şekilden şekle sokarak komiklik yapamaya hakkım var ( çocukluğunu yaşama hakkı var).

Bitkilere, hayvanlara, insanlara saygı, dostluk ve barış duygularıyla davranmayı öğrenmeye hakkım var ( evet öğretmek de biz anne babaların görevi).

Türkiye dahil 192 ülkenin onayladığı Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde var olan çocuk haklarını çocuklarımıza eğlenceli bir dille anlatan harika bir kitap.

( Dileyen resmi gazeteden çocuk hakları sözleşmesini indirip detaylı inceleyebilir).


Yazan: Alain Serres
Resimleyen: Aurelia Fronty
Çeviren: Füsun Önen
Yaş grubu:7-12 yaş

YAPI KREDİ YAYINLARI


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder